Centraal-Amerika is een topbestemming om een tijdje rond te reizen als toerist. Als je echter meer tijd hebt, en je graag de cultuur en natuur van deze prachtige streek beter wil leren kennen, kan je ook vrijwilligerswerk in Centraal-Amerika doen. Denk hierbij aan vrijwilligerswerk met mens en maatschappij of vrijwilligerswerk met dieren en natuurbehoud.
Vrijwilligerswerk doen? Kom eens langs!
Vrijwilligersprojecten in Midden-Amerika
Als vrijwilliger in Centraal-Amerika kun je in Costa Rica, Guatemala en Cuba werken. Aghankelijk van welk soort vrijwilligerswerk je graag wil doen kan het wel belangrijk zijn een woordje Spaans te spreken. Dat kan je gelukkig ook altijd ter plaatse voordat je aan de slag gaat maar reken er dan wel op dat je wat langer ter plaatse zal moeten zijn. Er zijn heel wat verschillende vrijwilligersprojecten in Centraal Amerika waar je je steentje kan bijdragen! Hieronder alvast een aantal voorbeelden:
- Geef les aan kinderen in Centraal-Amerika
- Werk met wilde dieren in een opvang- en rehabilitatiecentrum in de jungle
- Help mariene biologen door al duikend data te verzamelen over koraalriffen
- Werk als vrijwilliger met zeeschildpadden
- leer Spaans en doe vrijwilligerswerk
Ben je nog niet zeker wat het beste bij je past? Geen probleem! Wij helpen je graag verder!
Spaanse les en vrijwillligerswerk
Als je nog geen spaans spreekt kan je dat ook ter plaatse leren voor of tijdens je vrijwilligerswerk. Zo word je meteen in de taal ondergedompeld en leer je heel snel de basis van deze mooie taal. Je krijgt in groepjes ingedeeld per niveau les van een lokale leerkracht die je helpt de taal onder de knie te krijgen maar je ook meteen tips geeft die specifiek zijn aangepast op je project. Zo kan je die nieuwe kennis meteen op de proef zetten.
Wat maakt iemand een goede vrijwilliger?
Als vrijwilliger is het belangrijk dat je initiatief neemt, open staat voor avontuur en niet terug deinst voor hard werken. Het kan zijn dat je accommodatie erg basic is, en dat je elke dag heel vroeg aan de slag moet. Daarmee zijn de leefomstandigheden, het ritme, de cultuur, de taal en de weersomstandigheden allemaal anders dan wat je hier in België gewend bent. Het is toffer als je daarin een beetje open minded en flexibel bent, zodat je altijd zo goed mogelijk kunt reageren in onverwachte situaties.
Hoe lang duurt een vrijwilligersproject?
Dat is per project erg verschillend. Het is belangrijk dat je de tijd hebt om alles goed te leren over het project waar jij vrijwilliger bent, en ook genoeg de tijd hebt om jouw steentje bij te dragen aan het project. Daarvoor is er voor elk project een minimum aantal dagen vereist dat je bij het project moet zijn. Dit minimum aantal dagen is terug te vinden op de pagina's van alle verschillende projecten die je hieronder terug vindt. Hoe lang je wilt blijven is natuurlijk aan jou, en hoe verknocht je raakt aan de parelwitte stranden en ongerepte jungles. Ook de prijzen zijn bij elk project vermeld.
Waarom moet ik betalen voor vrijwilligerswerk?
Een van de meestgestelde vragen die we krijgen van mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk, is waarom het geld kost. Dat je die vraag hebt, is heel begrijpelijk - tenslotte ga je tijdens je vakantie weg en werk je vrijwillig mee aan een project, hoezo zou je dan nog moeten betalen?
Alle projecten die wij aanbieden worden helaas nauwelijks of niet door overheden gefinancierd. Het uiteindelijke doel voor veel projecten is de zelfredzaamheid van lokale gemeenschappen te bevorderen of de natuur en bedreigde diersoorten te beschermen. En om dat successvol te kunnen doen is geld nodig.
Ze hebben dus voornamelijk bestaansrecht door de donaties en inzet van vrijwilligers. Het geld dat je betaalt voor jouw project, wordt gebruikt om jou een veilig verblijf en goede begeleiding te bieden met onder andere dekking van de volgende kosten:
- Accommodatie
- Eten
- Persoonlijke begeleiding tijdens het project
- Introductie van het project
Daarnaast zijn er fondsen nodig om het project draaiende te houden. Jouw geld wordt dan bijvoorbeeld gebruikt om klaslokalen te onderhouden, onderwijsmaterialen te kopen, eten te kopen voor dieren in opvangcentra, onderzoeksmaterialen aan te schaffen en lokale medewerkers van het project te kunnen betalen.
Door deel te nemen geef je dus niet alleen jouw tijd en inzet aan een project, maar ook de nodige financiële steun.
Wat zit er inbegrepen in het project?
Accommodatie is altijd inbegrepen. Wat voor accommodatie dat is, verschilt enorm per project. Verwacht dat het basic accommodatie kan zijn, maar je zult over het algemeen altijd bij de andere vrijwilligers overnachten.
Eten is meestal inbegrepen. In veel gevallen zijn drie maaltijden inbegrepen en soms alleen bepaalde maaltijden. Houd er rekening mee dat het lokaal eten is. Waarschuw ons als u een vorm van voedselallergie heeft of vegetariër bent. Als het een ongewoon dieet voor je gastheer betekent, kan je worden gevraagd om je eigen eten te koken.
Waarom zou ik met KILROY vrijwilligerswerk in Midden Amerika gaan doen?
We kiezen onze projecten zorgvuldig uit, je bent er op die manier zeker van dat je bij een project zit dat echt jouw tijd en geld waard is. Daarnaast zijn wij een reisbureau, en kunnen we je helpen bij jouw volledige reis. Of vrijwilligerswerk nu slechts een onderdeel is van jouw droomreis of het hoogtepunt, we kunnen alles eromheen ook voor je boeken, van een vlucht naar de bestemming, tot een rondreis na afloop van het project en een reisverzekering om zeker onderweg te zijn.
Wij beantwoorden al jouw vragen graag via e-mail en telefoon, maar je kunt ons ook bezoeken in Gent.