{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Sam werkte als vrijwilliger met dieren in Zuid-Afrika

Influencer-Sam-vrijwilligerswerk-Zuid-Afrika-olifanten

Sam werkte met dieren op een vrijwilligersproject in Zuid-Afrika

Elk jaar trekken duizenden bezoekers naar Zuid-Afrika om zich in het Krugerpark te vergapen aan alle exotische dieren die daar hun thuis hebben. Ik besloot dit prachtige park op een andere manier te ontdekken en ging er, met de hulp van Kilroy, aan de slag als vrijwilliger. Ontdek hier wat je precies kan verwachten van een avontuur als vrijwilliger in Zuid-Afrika en hoe ik alles heb ervaren. Let op, het lezen van dit artikel kan je reiskriebels bezorgen!

Ook aan de slag als vrijwilliger in Zuid-Afrika?

 

kruger-national-park-south-africa-elephants-drinking-water-viewpoint-cover
Werk als vrijwilliger met dieren in Zuid-Afrika
Sta jij ook te springen om als vrijwilliger aan de slag te gaan met dieren in Zuid-Afrika? Bekijk hier ons aanbod!
Vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika

Wie ben ik

Ik ben Sam, de blogger achter CheckOutSam. Via mijn reisblog probeer ik reizigers en avonturiers te inspireren over allerlei leuke plekken, toffe activiteiten en vooral hoe je alles volledig kan regelen. Mijn laatste reis bracht me naar het prachtige Zuid-Afrika waar ik als vrijwilliger aan de slag ging. Hier ontdek je wat ik precies deed en hoe ik er het vanaf bracht!

Hele dagen zoeken naar prachtige dieren, rondrijden door bijzondere landschappen en samen met de andere gasten genieten van elk moment. Als ik het zo beschrijf lijkt het wel alsof ik gewoon een lange safaritocht maakte door het Krugerpark, maar niets is minder waar. Ik werkte daar mee aan een fantastisch vrijwilligersproject.

Benieuwd geworden? Ik vertel je alles over mijn taken, wat je kan verwachten en natuurlijk wat ik er zelf van vond. Spoiler: het was de ervaring van m'n leven!

Vrijwilligerswerk met beschermde diersoorten in het Krugerpark

Er zijn wel meerdere projecten in het Krugerpark die de nadruk leggen op het helpen van dieren, maar ik pikte er eentje uit waar je specifiek met bedreigde diersoorten werkt. Dit project leek mij de ideale mix tussen een safari met vakantiegevoel, waarbij ik tegelijkertijd ook mijn handen uit de mouwen mocht steken. En het stelde zeker niet teleur!

Wat doe je allemaal tijdens dit project?

Eigenlijk krijg je best veel en verschillende taken, maar op geen enkel moment heb je het gevoel alsof je echt zwaar aan het werk bent. Dat heeft ongetwijfeld veel te maken met de leuke collega vrijwilligers, maar ook zeker met de plek waar je op dat moment bent. Het Krugerpark is zo gigantisch en magisch dat je hier wel een heel leven kan spenderen!

Verzamel dierendata

De belangrijkste taak van dit specifieke vrijwilligersproject is data verzamelen over álle dieren, maar de bedreigde diersoorten krijgen voorrang.

Terwijl je in het safarivoertuig rondrijdt, krijg je héél veel beestjes te zien. Afhankelijk van welke dieren je vandaag moet 'onderzoeken', blijf je bij de ene soort al wat langer staan dan bij sommige andere. Wanneer je stopt bij een bepaalde diersoort komen pen en papier boven en ga je echt aan de slag.

Je noteert dan telkens gegevens, zoals geslacht, afstand, de locatie waar je de dieren hebt gezien, enzovoort. Deze data helpt de populaties te monitoren en is niet enkel belangrijk voor het park zelf, maar ook voor wetenschappers.

Je helpt deze wetenschappers trouwens ook nog op andere manieren. Zo plaats je op sommige dagen ook camera traps. Dit zijn verborgen camera's die foto's maken wanneer dieren voorbij lopen. Met deze camera’s kunnen gedragingen worden bestudeerd en lukt het ook beter om de zeer zeldzame dieren te spotten.

Vrijwillig parkbeheerder

Omdat jij en je medevrijwilligers nooit de enige gasten in het Krugerpark zijn, voer je ook andere taken uit die ervoor zorgen dat andere bezoekers zo weinig mogelijk hinder ondervinden.
Zo duwen olifanten al eens graag een boom op de baan. Als deze niet zo snel mogelijk worden opgeruimd, kan er binnen de kortste keren niemand meer door het park rijden. Laat je spierballen dus maar eens rollen terwijl je zaagt, hakt en wegsleept!

Een leerrijk vrijwilligersproject

Vrijwilligerswerk betekent uiteraard niet enkel arbeid verrichten. Je leert ook bijzonder veel bij!
In de wagen word je altijd begeleid door een ranger in opleiding. Zij oefenen hun kennis uit op jou, terwijl jij al je prangende vragen op hen mag afvuren.
Bovendien zijn er ook bepaalde dagen dat je er samen met enkele rangers op uit trekt om het Krugerpark te voet te verkennen. Onderweg kom je alles te weten over kleine en grote dieren, maar leer je ook spoorzoeken en andere handige survival skills. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken over je veiligheid, de rangers zijn altijd gewapend en geven op voorhand een uitgebreide safety briefing.

Zoals je ziet, is je werk hier echt wel belangrijk maar is het ook zeker een persoonlijke verrijking. En dat is minstens even belangrijk!

Heb je ook vrije tijd naast het vrijwilligerswerk?

Absoluut! Je hebt meer dan genoeg vrije tijd tijdens zo'n vrijwilligersproject. Omdat je bij dit specifieke project altijd vroeg uit de veren moet (vier of vijf uur 's morgens; dan zijn de dieren het actiefst), ben je meestal tegen tien uur 's ochtends al terug in het kamp. Daar krijg je dan vrij tot de tweede patrouille begint, meestal tegen twee of drie uur in de namiddag.

Tijdens deze lange middagpauze help je even in de keuken, maar door de vele helpende handen duurt dat nooit erg lang. Erna kan je een uiltje knappen of je kennis over de dieren verrijken met één van de boeken die je daar kan inkijken. Zij die echt niet van stilzitten houden kunnen ook steeds de verzamelde data in de computer invoeren.

In het begin dacht ik eerlijk gezegd dat deze pauze véél te lang was en de verveling zou toeslaan. Niets was minder waar. Die tijd vliegt telkens voorbij omdat dit de perfecte momenten zijn waarop je kan bijpraten met de andere vrijwilligers. Geloof mij, je zal ongetwijfeld heel wat te bespreken hebben met hen.

Snap je nu waarom het vakantiegevoel hier altijd overheerst? ;-)

Hoe zit het met de praktische zaken?

Aangezien het vervoer van en naar dit project werd geregeld door Kilroy, hoefde ik me daar al niet druk om te maken. Handig! Want dit vrijwilligerswerk ligt letterlijk in the middle of nowhere.

Bij dit project kan je op voorhand ook al aangeven waar je wil slapen. Er zijn immers twee overnachtingsmogelijkheden. Ofwel kies je voor iets meer 'luxe' en verblijf je in de gebouwen van het main camp, ofwel ga je de avontuurlijke tour op en overnacht je in het comfortabele tentenkamp enkele kilometers verderop.

Zelf koos ik voor een tentje omdat je dan echt tussen al het wildlife slaapt. Na zonsondergang leeuwen en hyena's horen brullen (en niet eens zo ver van je tent!) is iets dat je niet snel zal vergeten!
Bovendien ga je het main camp regelmatig bezoeken en mis je dus niet echt iets als je voor een tent kiest. Tijdens die bezoekjes kan je al je elektronische apparatuur opladen en meteen ook een welverdiende plons in het zwembad nemen.

Koken doe je in beide kampen altijd samen. Elke week wordt een nieuw (lekker!) menu samengesteld dat je van meer dan genoeg energie voorziet om de handen een hele dag uit de mouwen te steken. Lust je nog graag een biertje of iets anders fris? Dan kan je ook telkens eenmaal per week mee naar de supermarkt. Vergeet wel niet dat dit uitstapje een halve dag in beslag neemt. Ikzelf bleef liever wat langer in het kamp hangen. Je weet maar nooit wat voor dieren er net op dat moment voorbij komen!

Een onvergetelijke tijd als vrijwilliger​ in Zuid-Afrika

Reizen als vrijwilliger geeft je dat dubbel goed gevoel. Je ontdekt een nieuw land, een nieuwe omgeving, maar je draagt ook echt iets bij en helpt de lokale, menselijke en dierlijke, bevolking. Mijn tijd als vrijwilliger in Zuid-Afrika was alvast onvergetelijk. De dieren waarmee je opstaat en gaat slapen, de warme mensen ter plaatse en de medevrijwilligers met wie je samen alles ontdekt, maakten van dit hele vrijwilligersproject een prachtige ervaring. 

Wil je graag meer weten over dit vrijwilligersproject? Lees dan zeker ook het uitgebreide verslag over mijn ervaring met vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika op de blog. ​

Tot de volgende!

Groetjes,

Sam

 

alt

Stel je eigen reis samen!

Wil jij je eigen reis samenstellen? Zo doe je dat:

  1. Jij vertelt ons waar je heen wilt en wat je graag wilt doen en zien
  2. Wij gaan op zoek naar de leukste opties en beste prijzen
  3. Samen stellen we de reis van je dromen samen!

We controleren je reisschema, helpen je om dit binnen jouw opgegeven budget te realiseren én delen onze reistips met je. Helemaal gratis en helemaal vrijblijvend.

Begin hier

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?