{{ section.name }} Help

Wij vonden {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} en {{ category.count + ' ' + (category.count == 1? category.label:category.pluralLabel) }} voor '{{ searchTerm }}'

0 Results found


Slow travel: een gids voor beginners

slow travel met de trein

Heb jij de juiste slow travel mindset?

Kom je ook vaak volledig uitgeput terug van reis, terwijl je eigenlijk al moe was voor je vertrok? Het wordt stilaan tijd om dit tegenstrijdig reisgedrag vaarwel te zeggen en terug te keren naar de oorsprong van het reizen. Negeer de hedendaagse ideeën rond reizen, het jagen naar "likes" wat Instagram hotspots creëert en de vaak veel te lange to-do-lijstjes. Slow travel draait volledig rond leven in het heden en de meest authentieke ervaring beleven. Probeer het zeker eens uit en leer een volledig nieuwe manier van reizen kennen.     

Wat is slow travel?
Kiezen voor slow travel betekent je verbinden met je omgeving zonder over oppervlakkige zaken te denken zoals het creëren van coole posts voor social media. Denk niet aan wat nog komen moet, maar focus je op wat zich rond je bevindt en laat je helemaal onderdompelen in de omgeving. Bezoek lokale gemeenschappen, kleurrijke culturen, plaatselijke keukens en, het belangrijkst van allemaal, stel je open voor onbekende culturele ervaringen. Dit allemaal op een duurzame en verantwoordelijke manier. Klinkt als een echte hippie mentaliteit, toch zijn wij, en heel wat anderen, zwaar gevallen voor deze manier van reizen.

Zeg vaarwel tegen FOMO en vermoeidheid

De meeste onder ons voelen regelmatig het verlangen om erop uit te trekken. Jong, oud, avonturiers en strandtoeristen, iedereen gaat graag op reis. De laatste decennia is reizen zo toegankelijk geworden voor iedereen dat het plots een competitie lijkt. De invulling van je reis ligt vaak al vast voor je goed en wel vertrokken bent omdat een hele boel mensen je er steeds op attent maken wat je zeker niet mag missen! Dit brengt heel wat nadelen met zich mee: lange lijstjes met plaatsen die je niet mag missen, elke 2-3 dagen van locatie veranderen en die paniek wanneer je plan in het honderd dreigt te lopen. Als je plots begint te zweten weet je vast wel waarover ik het heb.  

Kwam je ooit thuis met een kapot lichaam en het surrealistische gevoel dat je eigenlijk helemaal niet op reis bent geweest? Dan is het misschien tijd om wat gas terug te nemen. Stel jezelf de vraag, reis je om een ervaring op te doen of om die ervaring met anderen te delen? 

two girls experts in slow travel

Waarom slow travel?

Kies je voor slow travel dan kies je ervoor jezelf volledig te verliezen in een nieuwe plek zonder enige verplichtingen. Klinkt relaxerend, maar eigenlijk is dit één van de fundamenten van onze moderne manier van reizen. Over de jaren heen hebben we dit aspect van reizen echter meer en meer naar de achtergrond verdrongen. Slow travel probeert dit proces tegen te gaan. Wat zijn nu de voordelen van slow travel?

Tijd om je batterijen op te laden
Reismoeheid, toeristenburnout, noem het wat je wil, de meeste onder ons hebben al iets gelijkaardigs ervaren en het is vaak niet aangenaam. FOMO (fear of missing out) zorgt ervoor dat we onze reizen helemaal volgepland zijn met veel te veel activiteiten en tussenstops. Je komt terug van reis met het gevoel dat je een vakantie nodig hebt. Kies je voor slow travel dan maak je dit niet mee. 

Word één met de omgeving 
Dankzij slow travel maak je sneller een betekenisvolle verbinding met de natuur en mensen die je omringen, alsook met jezelf. Laat die gids maar vertellen en ga waar je eigen nieuwsgierigheid je brengt. De perfecte manier om deze verbinding aan te gaan is door middel van vrijwilligerswerk, ofwel met dieren en natuur of met mensen in nood. Het geeft voldoening aan alle betrokken partijen en zal ervoor zorgen dat jij je altijd met die ene plek verbonden voelt.

Het steunt lokale gemeenschappen
Als je traag gaat, ga je lokaal. Verbreek je banden met het globale en focus je volledig op je connectie met de lokale gemeenschap. Je steunt niet alleen de plaatselijke economie maar leert ook de plaatselijke cultuur beter kennen. Win-win situatie!

Je reisbudget krijgt een boost
Wanneer je van de gebaande paden reist en de wereld tegemoet reist met een slow travel mindset kan je vrij goedkoop rondkomen. Hoe dan? Simpel gezegd, vermijd tourist traps en leef alsof je daar al je hele leven woont. Slaap een nachtje in een homestay, huur een appartement in een minder populair stadsdeel, ga naar de supermarkt en kook je eigen avondeten met lokale producten. 

guy with cap has joined the slow travel movement

roadtrip-volkswagen-t3-mintblue-cover
De leukste bestemmingen voor slow travel
Met onze Europese mindset zien wij Azië, Afrika en Zuid-Amerika grotendeels als de 'trage' delen van de wereld. Toch slagen we erin daar snel door te reizen en alle must-sees snel van ons lijstje af te tikken zonder iets echt op te nemen. Kortom, slow travel is een manier van denken die je op elke bestemming kan toepassen. Toch blijft het aanlokkelijk om de snelheid op te drijven eens de FOMO (Fear Of Missing Out) toeslaat. Een tip om dit te vermijden? Blijf chill vanaf het begin en spendeer iets meer tijd aan het opstellen van je planning. De platgetreden paden verlaten is al de helft van het werk. India, Indonesië, Laos, Brazilië, Mexico. Waar je ook wil, slow travel is mogelijk. In Europa is snelheid wel nog steeds van belang, maar de Balkan is wel een goeie startplek voor slow travelers. Traag openbaar vervoer en een laissez-fair attitude met een exotische randje. Wat wil je nog meer? Reis naar de Balkan met Interrail om van bij het begin je helemaal over te geven aan slow travel.
Doe hier de nodige Balkan inspiratie op!

Hoe doe je het - Het recept voor slow travel

Je hebt maar een paar hoofdingrediënten nodig als je voor slow travel kiest. De eerste stap is de slow travel mindset omarmen en je perspectief op reizen te herzien. Dit kan een uitdaging zijn, maar eentje die zeker de moeite waard is. 

#1 Vermijd lange lijstjes met bezienswaardigheden

We zeggen het opnieuw: het is onmogelijk om ALLES te zien op één reis. Reizen zou steeds moeten draaien om kwaliteit en niet kwantiteit. Maak je bucket list een pak korter en laat ruimte open voor een ongeplande verrassing. Deze bezorgen je meestal de beste reisherinneringen. 

#2 Leef lokaal

Reis met het openbaar vervoer, huur een fiets, loop verloren en ga uit het stadscentrum. Je zou kunnen stellen dat hoe trager je reist, hoe dichter je komt te staan bij de plaatselijke bevolking. Openbaar vervoer regelen en ander traag vervoer is waarschijnlijk de grootste moeilijkheid aan slow travel, maar oefening baart kunst!

#3 Daag jezelf uit 

Stap eens uit je comfort zone. Klinkt raar maar het is echt nodig als je aan slow travel wil doen. Word een ja-knikker, omhels het onbekende en geef je comfort zone een welgemikte trap voor haar kont. 

#4 Maak er een levenswijze van

Slow travel zou een alledaagse mindset moeten zijn, ook als je weer thuis bent en naar school of je werk gaat. Neem een stapje terug en kijk eens hoe vluchtig en snel je alles wil afgerond hebben. Net zoals bij slow travel moet je denken dat het niet draait om hoe snel je ergens geraakt, maar op de ervaringen die je meemaakt onderweg.

alt

Stel je eigen reis samen!

Wil jij je eigen reis samenstellen? Zo doe je dat:

  1. Jij vertelt ons waar je heen wilt en wat je graag wilt doen en zien
  2. Wij gaan op zoek naar de leukste opties en beste prijzen
  3. Samen stellen we de reis van je dromen samen!

We controleren je reisschema, helpen je om dit binnen jouw opgegeven budget te realiseren én delen onze reistips met je. Helemaal gratis en helemaal vrijblijvend.

Begin hier

Kilroy.OutdatedBrowserBox.Text Kilroy.OutdatedBrowserBox.LinkText

Oeps! De pagina waar je naar op zoek was, bestaat niet meer. Misschien vind je het op deze pagina?