Ooit een tarantula gezien en gedacht "kom, we smijten die op de grill"? Nee? Echt waar?
Dat het proberen van de lokale keuken een belangrijk deel uitmaakt van reizen, daar zijn we het bijna allemaal over eens. Dat betekent dus enorm veel nieuwe smaakervaringen! Misschien kom je wel enkele van de onderstaande gerechten tegen op je volgende reis? Hopelijk is dat binnenkort – fingers crossed!
1. Tonijn oogbollen, Japan
Tonijn is een populaire vis in Japan. Zo populair dat zelfs de oogbollen gebruikt worden en je kan ze dan ook goedkoop terugvinden op de vele vismarkten. Ze kunnen gekookt worden en vervolgens gekruid met een beetje look of soja saus en citroen; zo maak je makkelijk een heerlijke snack! De smaak zou gelijkaardig moeten zijn aan die van octopus…
2. Gefrituurde tarantula, Cambodja
Wil je af van je spinnenangst? Waarom maak je er geen lunch van? Tarantula’s werden voor het eerst geïntroduceerd als voedselbron in het communistische Cambodja van de jaren 70, toen mensen niets te eten hadden en er hongersnood heerste. Tarantula’s frituren werd echter steeds populairder en vandaag kan je overal in Cambodja zo’n heerlijk gefrituurd spinnetje eten. Er wordt gezegd dat ze een beetje naar krab smaken.
3. Soep van miereneieren, Laos
In Laos kan je Gaeng Kai Mot Daeng bestellen. Dit is een soep gemaakt van mieren, de eitjes van mieren en een embryo. Het is normaal gezien vrij zuur, maar smaakvol, en zou een beetje naar garnalen smaken. Begint je maag al te knorren?
4. Eland neus in gelei, Canada
Kunnen we je verleiden met een stukje eland neus? In Canada hebben ze ontdekt dat het een ware delicatesse kan zijn! Kook de neus met ajuin en wat kruiden, verwijder het haar en kook het nogmaals. Op die manier krijg je een lekker gerecht. Zeggen ze toch…
5. Larvenkaas, Italië
Mmm, larvenkaas! In Italië eten ze een kaas genaamd Casu Marzu, ook gekend als "rotte kaas". De Italianen gebruiken hiervoor beschimmelde Pecorino, gemaakt van schapenmelk. En die moet heel erg beschimmeld zijn! Als dat nog niet genoeg is, laten ze de kaas vervolgens enkele maanden in een donkere kamer liggen zodat vliegen er hun eitjes kunnen leggen en larven zich in de kaas kunnen ingraven en er hun uitwerpselen achterlaten. Zo krijgt de kaas haar erg scherpe smaak! Deze kaas is niet echt makkelijk te verkrijgen aangezien de EU ze verboden heeft vanwege de gezondheidsrisico’s die eraan verbonden zijn.
6. Duizendjarig ei, China
Hard of zacht gekookt? In China worden eieren bedekt met klei, as en zout vooraleer men ze enkele maanden laat liggen om de juiste smaak te krijgen. Na een tijdje wordt het eigeel helemaal groen en krijgt het een, laat ons zeggen, interessante geur.
7. Maïsbrand, Mexico
Mexicanen genieten al eeuwenlang van een type schimmel die ervoor zorgt dat maïs zwarte en witte, tumor-achtige gezwellen gaat aanmaken. Ze noemen het huitlacoche en het zou een zoete, gerookte smaak hebben. Deze schimmel groeit in warme landen zoals Mexico en wordt in de meeste andere landen gezien als gewasschade. Een voordeel is dat het gezonde vitaminen bevat.
8. Gefermenteerde en gedroogde haai, IJsland
Oké, eerst en vooral heb je een haai nodig, liefst eentje die al dood is. Verpak hem, steek hem in een put, bedek hem met zand en rotsen en laat hem liggen voor ongeveer 2-3 maand. Daarna snijd je hem in stukken en laat je de haai nog enkele maanden drogen. Dit doe je best omdat haaienvlees giftig is. Het vlees eten zonder eerst het gif te verwijderen kan hetzelfde effect geven als alcohol drinken. Deze delicatesse wordt in IJsland hakarl genoemd.
9. Tentakels, Zuid-Korea
Sannakji maak je door een inktvis in verschillende stukken te snijden en rauw te serveren. Er bestaat heel wat discussie over de methode, maar het blijft een veelvoorkomend gerecht in Zuid-Korea. De inktvis leeft nog een beetje wanneer deze wordt opgediend en als je niet genoeg kauwt kunnen de zuignappen op de tentakels zich vasthechten aan de keel en je doen stikken. Voor ongeveer zes Koreanen per jaar is dit de doodsoorzaak. Kaakspieren oefenen is de boodschap.
10. Cavia, Peru
Cavia’s eten hoort er misschien wel wat raar uit, maar in Peru is dit al meer dan 5000 jaar doodnormaal! Peruvianen noemen het cuy en serveren het geroosterd of gefrituurd. Het vlees smaakt zoals kip of eend en het is zelfs één van de meest gezonde vleesgerechten die je kan vinden.